Красота

Show_elaia_omorfias_548x328
Красота

Масла за красота: Новата тенденция в козметиката

Колкото повече жените се обръщат към по-екологичните, натурални продукти в козметиката за лице, тяло и коса, растителните масла ще стават все по-популярни, тъй като представляват един натурален и много ефективен начин да съхраним красотата си. Кои са обаче характеристиките, които правят тези масла незаменими?

Историята им: Египтянките са добавяли капки ароматични масла от растителни екстракти и от подправки във ваната си или са ги нанасяли по тялото си, за да придобият гладка и нежна кожа.

Натуралният им произход: Студено пресовани масла произлизат от семена, плодове и растителни цветове, като маслина, арган, жожоба, грозде и др.

Съставките им: Те са богати на чисти, хранителни съставки, перфектни за здравето на кожата, тъй като й даряват необходимата храна и хидратация. Използват се директно върху кожата на лицето или тялото и косата, хидратирайки и подхранвайки в дълбочина.

Свойствата им: Отличават се с омекотяващите си, хидтратиращи и забавящи стареенето свойства.

Многоообразните им приложения: Повечето от тях могат да се използват за лицето и тялото, докато някои са идеални за косата. Онези, които са предназначени за косата, могат да се използват като маска, по време на къпане или след къпане. Нанесете, без да плакнете, както бихте направили с един leave-in conditioner.

Безопасността им: Те са естествени (често и биологични), следователно много по-безопасни за кожата и организма, в сравнение с конвенционалните продукти за красота.

Ароматът им: Той е нежен и уникален. Проявява се по естествен начин, докато остава и се загрява върху кожата, за да ви следва в продължение на много часове.

Най-известните масла за красота

• Арганово масло: Известно е със силното си реструктуриращо и забавящо стареенето действие, представлява «оръжие» на красотата за лицето, тялото и косата. В родното му място, северна Африка, жените го използват от стотици години за лицето и тялото, за профилактика и лечение на напукана кожа, както и за борба срещу бръчките. Подпомага кожата да възвърне еластичността си, свежестта си и младостта си. Това е и причината все повече козметични компании да решават да добавят чудотворното масло в композициите си.
Тайната изглежда се крие във високото съдържание на ненаситени мастни киселини (80%) и във факта, че представлява един от най-богатите естествени източници на витамин Е.

Зехтин: Тайната на красотата се крие... в кухненския ни шкаф! Това е едно от най-ценните растителни масла. Съдържа голямо количество калций и витамин А и Е, желязо, мед, фосфор и антиоксиданти. Благодарение на омекотяващите си свойства, подхранва дехидратираната и чувствителна кожа, помага на чупливите нокти и изтощената коса.

• Чаено дърво: То е особено ефективно средство за справяне с акнето, тъй като разполага с изключителни антибактериални свойства. Може да се използва при ухапвания от насекоми (напр. комари), ужилвания и раздразнения, за облекчаване и почистване на засегнатата област. Справя се също толкова ефективно с пърхота, а е и отлино средство за борба с микозите на ноктите. Използвайте го и за баня на краката – добавете няколко капки от чаено дърво в един леген с хладка вода и веднага ще почувствате краката си леки и отпочинали.

• Розово масло: На розовото масло се приписват тонизиращи, успокояващи и отпускащи свойства, които могат да създадат усещане за здраве, вътрешно отпускане и баланс. Също така, това масло е известно с антисептичните си и стягащи свойства, но и с дълбоко хидратиращото си действие. Подходящо е за много суха и много изтощена кожа.

• Масло от касис: Има уникално реструктуриращо и противовъзпалително действие, благодарение на мастните киселини, които съдържа, а е и ефкетивно средство за справяне с екземата.

• Масло от лайка: Лайката не е успокоително средство само когато се пие. Също толкова успокоително е действието на маслото от лайка върху кожата. Може да облекчи значително раздразнената кожа, намалявайки червенините и раздразненията.

• Масло от жожоба: Използва се в грижата за лицето, тялото и косата, а е перфектно и за масаж. Богато на витамини и минерали, подхранва и тонизира кожата, запазвайки здравето и еластичността й. Химическата й структура е впечатляваща, тъй като е почти същата като тази на естествените масла на тялото. Попива изключително бързо, без да запушва порите.

• Масло от макадамия: То е особено омекотяващо, подхранващо и успокояващо, с изключителни хидратиращи и забавящи стареенето свойства, подходящо за всички типове кожа. Има предимството, че се усвоява много добре от кожата и не я оставя мазна при допир.
Заради високото си съдържание на палмитолеинова киселина, е идеално, за да покрие нуждите на по-зрялата кожа, тъй като предлага дълбоко хидратиране и грижа. Също така е подходящо за чувствителна кожа, а се прилага и срещу със стриите и възпалените венци, както и в грижата за косата и ръцете.
Масажът с масло от макадамия улеснява локалната кръвна циркулация и тонизира лимфната система. На последно място, може да се използва и за лечение на венците, слънчеви изгаряния, порязвания и други раздразнения.

• Кокосово масло: Ароматът му ни пренася на екзотични места, а антиоксидантните му елементи проникват в най-дълбоките слоеве на кожата, дарявайки й дълбоко хидратиране, премахвайки мъртвите клетки и оставяйки кожата гладка, нежна и бистра. В козметологията, кокосовото масло е добре известно с антиоксидантното и забавящото стареенето действие, тъй като има високо съдържание на витамин Е.

 

Митове и истини за маслата на красотата

Мит: Маслата за лице предизвикват акне.
Много жени смятат, че ако използват едно масло за красота за лицето си, порите ще се запушат и ще се получи акне, докато всъщност е вярно обратното. Маслата защитават и възстановяват нарушенията на кожата, хидратират я и предпазват от акне.

Мит: Маслата за красота оставят мазно усещане по кожата.
Това не е вярно. Поради факта, че са естествени, те попиват много добре в кожата и могат да се използват без проблем и от хора с мазна кожа. Не оставят чувство за мазнина, а чувство за подхранване и освежаване.

Истина: Маслата за красота са антиоксидантни «бомби».
И то без да съдържат никакви консерванти и химически съставки.