Хранене

Show_356
Хранене

Витамини

Витамин Α
Допринася за запазване здравето на епидермиса, необходим за здравата кожа, коса и лигавица на органите, за образуването на костите, за доброто функциониране на имунната система. 
> Източници: месо, черен дроб, обогатени млечни продукти, тлъсти риби, моркови, тъмни листни зеленчуци, яйца, пъпеши, портокали.

Тиамин (Β1) 
Подпомага процеса на освобождаване на енергия от глюкозата. Основен е за функционирането на нервната система и на мускулите включително и на сърдечния мускул. 
> Източници: свинско месо, дреболии, грах, яйца, картофи, риби.

Рибофлавин (Β2) 
Необходим за освобождаването на енергия от въглехидратите, мазнините и протеините. Помага за здрава кожа. 
> Източници: мляко, черен дроб, кашкавал, зелени листни зеленчуци, яйца, месо.

Ниацин
Нужен за освобождаване енергията от хранителните вещества като глюкозата и мазнините. Основна е за синтеза на много важни вещества в тялото включително на някои хормони. Пази кожата здрава.   
> Източници: животински и пилешки меса, житни продукти, черен дроб, риби, фъстъци.

Пиридоксин  (Β6) 
Допринася за образуването на хемоглобин, необходим за регулиране функциите на нервните клетки. Спомага за здравето на кожата.  
> Източници: животински и меса от пернати, риба, банани, яйца.

Цианокобаламин (Β12) 
Съществен за образуването на бързо развиващите се клетки включително на белите и червени кръвни телца в костния мозък, на клетките в епитела на дебелото черво, на космените фоликули. Осигурява здрава нервна система. 
> Източници: мляко, черен дроб, говеждо месо, свинско месо, птиче месо, риби, яйца, стриди.

Фолиева киселина (Β10) 
Ускорява производството на протеини, както на DNA и RNA в генетичния материал на всички клетки. Основна за образуването на левкоцити и еритроцити.  
> Източници: зелени листни зеленчуци, карантия, едрозърнест хляб, ядки.

Пантотенова киселина (Β5) 
Важна за освобождаването на енергия от храната и за производството на определени хормони. 
> Източници: животински храни, негрухани житни растения, бобови култури.

Биотин (Β7) 
Участва в метаболизма чрез зависещите от него ензими, необходими за процеса на синтез на вещества в клетките. 
> Източници: широко разпространен в храните.

Витамин C (или аскорбинова киселина) 
Засилва тъканите, подложени на механично триене. Играе важна роля в оползотворяването на желязото от организма. Може да подсили естествената защита на тялото срещу инфекции. 
> Източници: цитруси, зелени чушки, ягоди, броколи, зеле, карфиол.

Витамин D (или холекалциферол) 
Произвежда се от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Усилва абсорбцията на диетичния калций, помага при образуването на зъбите и костите, поддържа системи, изискващи Ca, и по-специално нервната система, мускулите и съсирването на кръвта. 
> Източници: мазни риби (сьомга, сардела), черен дроб, яйца, масло от черен дроб на треска.

Токоферол  
Предпазва мембраните на клетките от свободните радикали (антиоксидантно действие), участва в образуването на червени кръвни телца.  
> Източници: растителни масла, маргарин, яйца, риби.

Витамин K 
Основен за образуването в черния дроб на вещества, които помагат при съсирването на кръвта. Значим за метаболизма на калция в костите. 
> Източници: зелени листни зеленчуци, свински черен дроб, карфиол, картофи, плодове, кашкавал.

Info Евангелия Зевкили, диетолог в „LIGHT LIFE – Иновационен център за хранене и метаболитен контрол”, бул. „Вас. Александру” № 41, кв. Перистери, Атина, тел.: 210-5780840; e-mail: e.zefkili@lightlife.gr